Ger Meinema (1939) beeldend kunstenaar

Ger Meinema (1939, Kubaard, Friesland) werd opgeleid aan de Academie der Katholieke Leergangen te Tilburg en de Gerrit Rietveld Academie  te Amsterdam. Zijn eerste tentoonstelling was in 1969, in galerie ‘De Sfinx’ in Amsterdam. Meinema is een schilder met een indrukwekkend oeuvre waarin verscheidene, qua stijl heel verschillende, periodes zijn te onderkennen.

Eind jaren 70 werkte hij in een tamelijk realistische stijl. Het onderwerp was melancholisch van aard, waarin de mens-figuur in een isolement werd afgebeeld. Dit werk kreeg een uitgebreide aandacht in artikelen en recensies in de belangrijkste Nederlandse kranten en bij de NOS Televisie. Enkele van deze werken kwamen in belangrijke buitenlandse museale collecties zoals in het Thyssen-Bornemisza te Madrid.

Op een zeker moment voelde Meinema dat hij in de vorm vastgelopen was. Vanwege de steeds grotere detaillering vond hij dat alles in het beeld verklaard en gezegd werd, en bleef er niets meer onuitgesproken over. Om schoon schip te maken, vestigde hij zich op het Griekse eilandje Santorini. Het licht, zo legde hij uit in de NOS-documentaire ‘Het onuitgesproken verhaal’ (1982), zorgde voor een nieuwe impuls. Meinema kwam tot zijn in het felle licht van Zuid-Europa opgeloste landschappen. Geen fijn geschilderd realisme meer, maar daarentegen vervaagde indrukken. Alsof de zon te hevig was en slechts met dichtgeknepen ogen kon worden ondergaan, alleen vage contouren bleven zichtbaar in de voorzichtig en dun opgebrachte verf.

Deze periode bleek een louterend keerpunt te zijn geweest. Hij keert terug naar de menselijke figuur met beelden die op een meer ongedefinieerde wijze associaties oproepen. Zijn latere werken met de menselijke figuur in interieurs zijn niet eenduidig te bevatten, maar roepen gevoelens op van spanning en soms zelfs vertwijfeling. Het werk is niet gemakkelijk toegankelijk en nodigt uit tot analyse en contemplatie.

Meinema woont en werkt in Amsterdam. Hij wisselt het werken op het atelier af, in de zomer, met het ter plekke schilderen van landschappen in verschillende Europese landen, ‘om het kijken niet te verleren’.

De documentaire ‘Het onuitgesproken verhaal’ van de NOS is hieronder te zien en ook op YouTube. Zie ook Het Nederlands Filmfestival.